#15 Århundradets klimatsågning
I detta nyhetsbrev går vi igenom klimatpolitiska rådets sågning av regeringens klimatpolitik. Dessutom: om behovet av att skapa folklig acceptans.
Så kom den årliga utvärderingen av regeringens klimatpolitik, signerad Klimatpolitiska rådet. Rådet är tillsatt av regeringen och har till uppdrag att utvärdera det klimatpolitiska ramverket och består av tunga experter och forskare. Kritiken var inte oväntad och det börjar bli tjatigt att gång på gång upprepa att regeringens klimatpolitik inte håller måttet på långa vägar. Rådet skriver bland annat att:
Den förda politiken leder till ökade utsläpp.
Sverige inte ser ut att nå de uppsatta klimatmålen.
Regeringen brister i saklighet i sina påståenden att handlingsplanen leder till nettonoll (låt det sjunka in att några av Sveriges ledande experter inom klimat går så långt som att slå fast att regeringen BRISTER I SAKLIGHET) .
Regeringens klimatpolitik leder in på en riskfylld väg.
Kritiken kan inte vara tydligare och det står återigen svart på vitt att regeringens klimatpolitik är undermålig. Trots Rominas många upprepningar om motsatsen så saknar regeringen en plan för hur Sverige ska nå nollutsläpp. Alla larmklockor i regeringskansliet borde vid detta laget ringa på högsta volym. Så, mitt i detta klimatnödläge, hur väljer vår statsminister att kommentera kritiken? Kristerssons första svar är: det är väl känt att det finns olika åsikter.
Att reducera expertis och vetenskap till en fråga om åsikter är en väldigt farlig väg att gå och riskerar att både urholka förtroendet för vetenskap och forskning och kan bidra till, vad gäller klimatfrågan, att göra det ännu svårare att få till en folklig acceptans för de drastiska åtgärder som behöver ske om vi som samhälle ska klara av att ställa om.
Så vad gjorde oppositionen i denna kritiska stund? Ja, det undrar faktiskt vi med. En snabb koll på Socialdemokraternas sociala medier och webb visar noll reaktioner på klimatpolitiska rådets rapport. Vi har sagt det förr och säger det igen: det är öppet mål för Socialdemokraterna och resten av oppositionen att visa vägen när det gäller klimatfrågan. Regeringen borde inte få stå oemotsagd med sin usla klimatpolitik.
🌳🌳🌳
Andra klimatnyheter i korthet:
Kan inte släppa klimatrådets rapport riktigt ännu. Ett av de områdena som lyfts i rapporten är folklig acceptans. Rådet skriver att
“brist på eller rädsla för en låg acceptans får inte bli ett argument för att pausa omställningen. Tvärtom behöver regeringen arbeta för att bygga acceptans och engagemang i klimatpolitiken nu, för att underlätta en rättvis omställning framöver.”
Vad regeringen istället gör är att försöker bygga acceptans genom strategin att omställningen inte ska märkas av för vanligt folk. En dum och snäv syn som riskerar att leda till att rätt åtgärder inte genomförs i tid. Klimatpolitiska rådet lyfter i sin rapport flera andra faktorer än just hushållens kostnader som enligt forskningen kan bidra till ökad acceptans. T ex rättvisa, medvetenhet om problemets omfattning, utbildning och tydlig kommunikation. Klokt!
På samma tema skriver Fores i en debattartikel om vad som krävs för att skapa folklig acceptans. De menar att med rätt reformer, tydlig kommunikation och ledarskap går det utmärkt att bedriva en ambitiös klimatpolitik med folklig förankring. De lyfter bland annat den enkätstudie som gjorts av forskare på Göteborgs universitet som visar att majoriteten av medlemmarna i svenska Bränsleupproret är oroliga över klimatförändringarna och vill göra något åt det och att de t ex kan acceptera en koldioxidskatt om det görs på ett rättvist sätt. Studien visar tydligt att rättvis klimatomställning måste vara ledordet när vi formar klimatpolitiken.
🌳🌳🌳
Häromveckan presenterades regeringens strategi för klimatanpassning. Inte minst kommuner och regioner behöver få rätt verktyg och resurser för att hantera effekterna av extremväder, värmeböljor och förändrat klimat. Strategin är därför en viktig pusselbit. ”Nu går vi från ord till handling” sa klimatministern om strategin. ”Från ord till utredning” kontrade DN:s kommentator Jannike Kihlberg. Strategin innehåller få nya åtgärder, inga nya pengar men: (surprise) ett besked om en ny utredning. Vi fortsätter följa denna viktiga fråga.
🌳🌳🌳
Nyligen presenterade regeringen också en energiproposition om energipolitikens långsiktiga utveckling. För den som vill djupdyka mer rekommenderar vi Mattias Goldmans artikel som identifierar 10 knäckfrågor som behöver tydligare svar.
🌳🌳🌳
En positiv grej vi snappade upp via Alice Bah Kuhnkes Insta. Två nya EU-lagstiftningar för att göra klädindustrin mer hållbar:
Slutligen. Klimatgranskaren uppmärksammar det starka gäng som SD vill skicka till EU-parlamentet.
På plats tre står Dick Erixson som, förutom att avfärda IPCC och FN, hänvisar till att vi kommer klara framtida katastrofer bättre än dinosaurierna på grund av ”tankeverksamheten” och ”tekniska lösningar”. Oh lord.
Med det innehållet vill vi avsluta med detta hoppfulla budskap: snart är det EU-val! Och det går att göra skillnad genom vilka vi skickar till parlamentet. Se till att rösta på kandidater som sätter klimatfrågan högt på agendan!